Szántóföldi termesztésről általában
Hazánk mezőgazdasági területének 81%-a szántóterület, melynek 97 %- át hasznosítják és nagyobb részt gabonaféléket termelnek rajta.
Békés megye általánosságban véve az ország éléstára. Termőtalaja jó minőségű. Itt termelik a megyék között a legtöbb kukoricát, búzát és árpát is.
A szántóföldi növénytermesztés tekintetében a kukorica, és a búza játssza a legfontosabb szerepet. A szántóföldön megtermelt alapanyagokat az alábbi ágazatok dolgozzák fel:
1. Élelmiszer-előállítás
2. Takarmány-előállítás
3. Ipari felhasználás
4. Kozmetika, szépségápolás
5. Egészségügy, gyógyszer alapanyag előállítás
6. Biomassza – energia előállítás
A szántóföldi növények szántóföldeken termesztett haszonnövények. Ezeket a növényeket ugyanabban az évben vetik és takarítják be.
Szántóföldi növények típusai:
- gabonák, mint a búza, a kukorica, a rizs stb., amelyek keményítőben gazdagok;
- olajnövények, mint a repce, a napraforgó, a szója stb., amelyek olajban gazdagok;
- nagy fehérje tartalmú növények, mint a borsó, a bab, a lencse stb., amelyek fehérjében gazdagok.
A különböző növényeknek eltérő életciklusaik vannak. Ettől a ciklustól, és a gazdaság területi elhelyezkedésétől függően változik a vetési és a betakarítási idő.
A gabonafélék jelentősége világszerte nagy, mivel fontos helyet töltenek be az emberiség élelmezésében, mint kenyérgabonák és az állatok takarmányozásában, mint takarmánygabonák. A gabonaféléket jelentőségüknek megfelelően az egész világon nagy területen termesztik. Hazánkban is a gabonafélék foglalják el termőterületünk nagyobb részét, vetésterületünk több, mint 60 %- án termesztünk gabonaféléket. Méhkerék szántóföldjein is a gazdák nagyobb arányban termesztenek gabonaféléket, főleg búzát és kukoricát, és csak másodsorban napraforgót és repcét.
Talaj előkészítés
A talaj- előkészítés, művelés különböző műveletek sorozata. Az alapvető műveleteket a következőképpen csoportosíthatjuk: forgatás, lazítás, porhanyítás, keverés, tömörítés, felszínalakítás, az élő növényzet gyökereinek elvágása. Ezekhez az alapvető műveletekhez meghatározott eszközökre van szükség.
A gazdák felszántják a talajt, mielőtt elvetik a magokat, eke segítségével beforgatják az aratás/ betakarítás során elpergett gabonaszemeket és növény maradványokat a földbe. Ezt követi a trágyázás. Sokféle trágya van, de mind olyan tápanyagokkal látja el a növényeket, amelyekre szükségük van:
- Gyártott műtrágyák: Ezek a gyárakban készített műtrágyák. Van, amelyiket a vegyészek úgy állítják elő, hogy a levegőből kivonják a nitrogént, majd úgy alakítják át, hogy a gazdák szétszórhassák a földön. A foszfor és a kálium természetes formában van jelen a kőzetekben, ezért bányásszák.
- Szerves trágyák: A betakarítás után a táblán hagyott növényrészek alkotják a szerves trágyát. A szalmát a talajba forgatják, ami ott lebomlik. Néhány növényt csak azért termesztenek, hogy trágyát készítsenek belőle. Ezeket sosem aratják le. Ezt a folyamatot ősszel hajtják végre, az aratási időszak után. A táblán hagyott növények mellett az állatok trágyáit is a talajba forgatják, pl. a tehéntrágyát és a híg sertéstrágyát.
- Növények, amelyek tápanyagokkal gazdagítják a talajt: Az olyan növények, mint a borsó, a lóhere vagy a lucerna, sajátos kapcsolatban állnak a gyökereiken élő baktériumokkal. Ezek a baktériumok megkötik a levegőben lévő nitrogént. A növény vízzel és tápanyaggal látja el a baktériumot, míg a baktérium nitrogént biztosít a növény számára. Ezeknek a növényeknek nincs szükségük trágyára a fejlődéshez. Emellett természetes módon termelik a nitrogént az utánuk következő növények számára.
A műtrágya serkenti a növény egészséges fejlődését. De a túl sok trágyától a növények túl gyorsan nőhetnek, és ez érzékenyebbé teszi őket a betegségekkel szemben. Ráadásul a növények nem tudják felvenni az összes trágyát azonnal a kiszórás után, így legjobb időszakosan táplálni őket. Ha több nitrogént kap egy növény, mint amire szüksége van, a felesleges nitrogént az eső bemoshatja a talajvízbe. Fontos, hogy ne használjunk túlzott mennyiségű trágyát a földünkön, mivel az ronthatja a víz minőségét.
Vetés
Minden évben el kell dönteni, hogy milyen növényt szeretne termeszteni a gazda a következő évben és hogy mit hova vessen. Követendő szabály, hogy adott termőföld területen váltogassuk a növényeket, azaz két egymást követő évben ugyanazt a növényt ugyanabba a táblába ne vessük, mivel ez betegségekhez és a gyomok megjelenéséhez vezethet. Mindezek mellett a gazdanák ki kell választania azokat a növényeket, amelyek termesztése a legmegfelelőbb, figyelembe véve a talaj tulajdonságait, az éghajlati viszonyokat és piaci igényeket, árakat.
Megkülönböztetünk tavaszi és őszi vetésű növényeket.
- A tavaszi vetésűekre jellemző, hogy melegre van szükségük, így tavasszal vetik el őket és nyár végén vagy ősz elején takarítják be. Ezek a növények rövid ciklusúak, melegre van szükségük és nagyon érzékenyek a fagyra. Ilyen növény például a kukorica, a napraforgó, de néhány búza- és árpafajtát is vetnek el tavasszal és aratnak le nyáron.
- Az őszi vetésű növényeket ősszel vetik és nyáron takarítják be. Életciklusuk hosszabb, mint a tavaszi vetésűeké. Ezek a növények ellenállóak a nagyon alacsony hőmérséklettel szemben. Ilyen növény például az őszi búza és az őszi árpa.
Növényápolás
A növények érzékenyek a növényi kórokozókkal és az állati kártevőkkel szemben. A gazda egyik feladata, hogy ápolja növényeit és megvédje őket. Védekezni kell a rovarok, a gombák és a gyomok ellen. Például gombaölő szereket használnak a gombák okozta betegségek megelőzésére, és rovarölő szereket a rovarok ellen. Ugyanakkor elővigyázatosan kell használni ezeket a szereket. A gazdának védenie kell haszonnövényeit, de ugyanakkor be kell tartania a környezetvédelmi előírásokat. Például a rovarölő szereket tilos virágzó növényállományban alkalmazni, mivel a rovarölő szerek gyakran nem tesznek különbséget a kártékony rovarokban és a méhekben.
(A növényvédelemről bővebben a „Növényvédelem” menüpontban olvashat.)
Betakarítás
Egy évnyi kemény munka és növényápolás után elérkezik a betakarítás ideje. Amint beérik a gabonaszem, megkezdődhet az aratás. A szemeknek elég száraznak kell lenniük ehhez. A csapadékosabb területeken az aratás után szárítósilókban szárítják ki a gabonát. Mielőtt behordják őket a silóba, egy mérőeszközzel ellenőrzik a gabona nedvesség tartalmát.
|