Árpa

     Megkülönböztetünk tavaszi- és őszi árpát. Hazánkban nagyobb arányban termesztenek őszi árpát, mint tavaszit.

Felhasználása sokoldalú:

-         takarmány

-         nyersanyag (sör- és malátagyártás)

-         élelmiszer- előállítás

 

A növény felépítése

- Gyökérzet: Az őszi árpának dús gyökérzete van és  igénytelen, míg a tavaszi árpa sekélyen gyökerező, tápanyagigényes növény. 

- Szár: Az őszi árpának hosszabb és durvább szára van, mint a tavaszi árpának, ezért az őszi árpa szalmája csak almozásra való, a tavaszi árpa szalmája viszont értékes takarmányszalma.

- Virágzat: Fürtökben nőnek, az egyes virágok 15–30 mm-esek. A sziromlevelei jellegzetes élénksárgák. Virágzata felső részén nyíló virágbimbói a már kinyílt virágok fölé emelkednek. 

- Szemtermés: Az árpának pelyvás szemtermése van, de vannak csupasz szemű változatok is. A szemtermés beltartalma, vagyis a táplálószövet keményítő- és fehérje aránya a fajtától, talajtól és főleg az időjárástól függően változó.

 

A repce élettana

- Éghajlatigény: Az őszi árpa hazánkban az északi, hideg klímájú tájak kivételével mindenütt termeszthető. Fagytűrő képessége gyengébb, mint a többi őszi gabonáé, különösen a hótakaró nélküli kemény hidegek okoznak fagykárt az őszi árpában. A kellő időben vetett, jól megerősödött őszi árpa vetések is jobban bírják a telet, mint a megkésett vetések.

- Talajigény: Leginkább a középkötött, gyengén lúgos kémhatású talajokon, általában a gyengébb adottságú búzatalajokon és a jobb rozstalajokon termeszthető eredményesen az őszi árpa.

 

Talaj- előkészítés, vetés

- Talaj előkészítés: A búza vetéséhez jól előkészített, kellően ülepedett, nyirkos magágy szükséges.

- Trágyázás: A búza trágyázása nagyobb részt műtrágyázással történik.

- Vetés: Nagyon fontos a jó minőségű, kellően előkészített vetőmag. Vetésidő alapján a korábbi vetésű gabonákhoz tartozik az őszi árpa. A vetésidő szeptember második fele, október eleje. A vetéssel, ha lehet, ne késsünk meg, mert elmarad a bokrosodás és a téli fagy is nagyobb kárt okozhat. Az őszi árpát is gabona sortávolságra vetjük, a vetésmélység 3-5 cm.

 

Növényápolás

     Az időjárás okozta káros hatások mérséklése, és a gyomok valamint a kártevők és kórokozók elleni védekezés jelenti a növény ápolás. A növekedés kezdete után, de a szárba indulás előtt, márciusban kell a vegyszeres gyomirtást alacsony hőmérsékleten is ható készítménnyel elvégezni.

(A növényápolásról bővebben a Növényvédelem menüpont alatt olvasható.)

 

Betakarítás

      Az őszi árpa a legkorábban aratható gabona, betakarítása általában a búzaaratás előtt történik, már június közepén, második felén. A szalmatermés kb. a szemtermés 1,5- szerese, amely általában csak almozásra használható, takarmányozásra nem alkalmas.

 << 2024. június >>
h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  Projekt esemény


Bejelentkezés!
Név:

Jelszó:Keresés az oldalon:
Friss hírek: