Repce

     A repce fontos és értékes olajnövényünk. A repceolaj felhasználása sokoldalú.

A repce fajtái: réparepce és káposztarepce. Nálunk inkább a káposztarepce terjedt el. Ennek őszi és tavaszi változata is van, de hazánkban az őszi változatot vetjük. A réparepce gyengébb, homokos talajokon is termeszthető, a káposztarepcénél fagytűrőbb, rövid tenyészidejű, magva apróbb és termése kevesebb. Úgyszintén van őszi és tavaszi változata is.

 

A növény felépítése

- Gyökérzet: Fejlett karógyökér, mely gyakran 2 m mélyre is lehatol a talajba.

- Szár: Csupasz, hamvas, viaszos bevonatú, elágazó  dudvás szár.

- Levél: Hamvaszöld (kékes vagy szürkészöld)  színűek,  csupaszok, a felső levelek a szárat félig  átölelik.

 - Virágzat: Laza fürtvirágzat, a virágok krém- vagy  citromsárga színűek. Többnyire öntermékenyülő, de  idegen termékenyülés is előfordul.

- Termés: Termése becő, magvai, amelyek nagyon  hasonlítanak a többi káposztaféle magvaihoz, gömbölyűek, színük fekete vagy sötétbarna.

 

A repce élettana

- Éghajlatigény: Éghajlatra igényes növény. Hazánkban főleg a Dunántúlon és az ország csapadékosabb tájain termeszthető sikeresen. Csapadék igénye ősszel és tavasszal is számottevő. A repce a fagyra érzékeny, mégsem a téli fagy okozza a repce kipusztulását, hanem a tavaszi felfagyás okozza a nagyobb kárt. Fagytűrő képessége nagymértékben függ a talaj nedvességtartalmától, száraz talajon fagytűrőbb, mint nedves talajon.

- Talajigény: A repce a talajra is igényes növény. Termesztésére a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású és tápanyag ellátottságú, kötöttebb talajok jöhetnek számításba. A könnyebb talajokon csak nagyadagú műtrágyázással és szervestrágyázással termeszthető.

- Vetésváltás: A repce a gabonafélékkel jól társítható. Leghelyesebb a repcét két gabona közé helyezni a növényi sorrendbe, mivel nagyon jó előveteménye az őszi búzának, de sikeresen termeszthető a repce után.

 

Talaj- előkészítés, vetés

- Talaj- előkészítés: A repce apró magját sekélyen kell vetni. Időben és jó minőségben kell elvégezni a tarlóhántást és a nyári vetőszántást. Vetés előtt csak sekély magágy előkészítő munkát végezhetünk, erre a munkára legalkalmasabb eszköz a kombinátor. 

- Trágyázás: A repce tápanyagigényes növény, ezért nagy termések eléréséhez bőven kell a repce alá trágyázni, ami történhet szerves- és műtrágyával is.

- Vetés: A repce a legkorábbi őszi vetésű növényünk. Vetésideje augusztus utolsó harmada, szeptember eleje.

 

Növényápolás

     A repce növényápolása gyomirtásból, a kártevők elleni védekezésből és a növény fejlődését elősegítő munkákból áll. Vegyszeres gyomirtás: ősszel vetés előtt és tavasszal az egyszikű gyomok ellen.

 (A növényápolásról bővebben a Növényvédelem menüpont alatt olvasható.)

 

Betakarítás

     Amikor a becők beértek, a gazda betakarítja a magokat, amiben az olaj található. Általában június közepén történik az aratása. Ha megkésünk az aratással, igen nagy lehet a magveszteség, mivel a repce éretten nagyon pereg. Betakarítás után a repcemagot is szárítani kell.

 << 2023. október >>
h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  Projekt esemény


Bejelentkezés!
Név:

Jelszó:Keresés az oldalon:
Friss hírek: