Mezőgazdaságról  általában:

 

     A mezőgazdaság az ipar mellett az anyagi termelés másik fontos ága, amely a termőföldre alapozva, a természeti erők segítségével hozza létre termékeit. Jellegzetessége, hogy a termelésben élő szervezetek vesznek részt, amelyeken biológiai folyamatok mennek végbe. Ennek megfelelően két fő ága: a növénytermesztés és az állattenyésztés. Kapcsolódó területeknek tekinthetők: az erdészet, halászat, vadászat és a termeléssel összefüggő iparágak, illetve szolgáltatások.

    A mezőgazdasági termelést befolyásoló legfontosabb tényezők: a föld és a termelésben részt vevő élő szervezetek minősége, az éghajlati adottságok, az emberi és a gépi munka mennyisége, szakszerűsége, valamint a közgazdasági viszonyok.

 

Forrás: KSH Mezőgazdasági terület 2012. május 31.

     Hazánk természeti és klimatikus adottságai kiválóan alkalmasak mezőgazdasági tevékenységek folyatatására, illetve minőségi alapanyag előállításra. A szántóföldi növénytermesztés, a kertészet, a borászat, a gyümölcstermesztés, illetve az állattartás mind jellemezi agrárágazatunkat.

Miként a KSH által készített felmérés is mutatja (sötétkék terület), a legtöbb mezőgazdasági terület a Dél- alföldi és az Észak- alföldi régióban található, így érintett, a mi kis megyénk, Békés megye, valamint kis falunk Méhkerék is. 

Ezáltal érthető, hogy a falunkban élő lakosság 95%- a mezőgazdasággal, azon belül is a növénytermesztés valamelyik ágával foglalkozik, megkülönböztetünk szántóföldi termesztést és zöldségtermesztést. (Mindkét ággal külön foglalkozunk a honlapon.)<< 2024. július >>
h
k
sz
cs
p
sz
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  Projekt esemény


Bejelentkezés!
Név:

Jelszó:Keresés az oldalon:
Friss hírek: