Táj és természetTörténelemÉpített környezetHagyományok, kultúraKözösség


Méhkeréki Román Nemzetiségi Önkormányzat

Új népviseletek a Nyisztor György Hagyományőrző Néptánc Együttesnek

A Méhkerék i Román Nemzetiségi Önkormányzat a Csoóri Sándor Alap CSSP-NEPTANC-MO-2021 alkategóriában CSSP-NEPTANC-MO-2021-0433 azonosítószámon, „Hagyományőrzésen alapuló közösségépítés” címen benyújtott kérelmét az Emberi Erőforrás Minisztériuma 1.700.000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A támogatás célja a Nyisztor György Hagyományőrző Néptánc Együttes működésének elősegítése új viseletek beszerzésével és egy promóciós videőanyag összeállítása. A támogatás intenzitása 100 %.

Az együttes repertoárját megalakulásától kezdve jelen napig méhkeréki román táncokból  készített koreográfiák alkotják. A méhkeréki „öregek” táncrendje három részből áll. Táncosaink az elmúlt években fellépésről fellépésre jártak a határon kívül és belül, számtalan fellépésnek tettek eleget, jelen voltak olaszországi, romániai és magyarországi fesztiválokon, különböző megyei és települési rendezvényeken. A méhkeréki néptánc tovább örökítésére igen nagy igény mutatkozik, legyen szó az együttesben részt vevő gyermekekről, vagy éppen korábban az abban tevékenykedő és immáron a nézőtérről figyelő idősebb korosztályról. Fontos kiemelni, hogy a méhkeréki óvoda és iskola életében már a kezdetektől fogva jelen vannak a méhkeréki hagyományok, népzene és kultúra ápolása. Mindannyian tudjuk, hogy legféltettebb kincseink a gyermekek, akiknek felelősséggel tartozunk azért, hogy megismertessük velük elődjeink mindennapjait. Az együttes nem titkolt szándéka, hogy minél több fiatalt vonzzon tagjai körébe, ezzel is megerősítve nemzeti hovatartozásunkat és kulturális önazonosságunk megerősödjön. Több, mint két évtizedes hagyományunk a megyei hatókörű néptánctáborunk, ahol évről –évre nő a résztvevők száma. Minden évben növekszik a táncolni vágyó gyerekek száma. Jelenleg 32 fő az együttes létszáma. A pályázati támogatásnak köszönhetően az együttes ruhatára 12 db női, 11 db férfi viselettel bővült, melynek elkészítéséhez Martyin Emília, a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum néprajzkutató főmúzeológusa szakmai iránymutatást.

Az új viseletek az elmúlt hónapokban Magyarországon és Romániában egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a világszerte méltán elismert és a Magyarországi Szellemi Kulturális Örökség részét képező méhkeréki táncok sikere tovább nőjjön. Ezt egészíti ki az a kisfilm, mely a település és az együttes bemutatkozó anyagaként került a pályázat keretében összeállításra.

 

 2012.01.07 12:50-től a látogatók száma: 99709Keresés az oldalon: