Gasztronómia
Reţete de post 1.
Reţete de post 2.
Reţete de post 3.
Reţete de post 4.
Reţete de post 5.
Reţete culinare româneşti
Reţete de paşte
Reţete de paşti
Salátaleves
Hozzávalók: 2 fej saláta, fél dl étolaj, 4 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, só 1 teáskanál cukor, 2,5 dl tej, kevés ecet.
A salátákat alaposan megmossuk, és összetépjük kisebb darabokra. Az étolajat a leveses fazékban felforrósítjuk, és megpirítunk benne két evőkanál lisztet. A fokhagymát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk, és azt is a rántásba keverjük. Összesítjük, és apránként felöntjük egy liter vízzel. Felforraljuk, majd ízesítjük sóval és cukorral. A lecsepegtetett salátát ezután keverjük bele. Fél óráig főzzük a levest.
A maradék két evőkanál lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, és felengedjük tejjel. Ezzel sűrítjük a salátalevest. A forró léből kiveszünk egy kisebb bögrényit, és ebbe öntünk ízlés szerint ecetet, mert ha közvetlenül beletesszük, összekaphatja a levest. Amikor jól elvegyítettük, az egészet a levesbe öntjük, összeforraljuk, és kész is a finom étel.
Csorba leves
Hozzávalók: (10 főre) 1 kg csirke szárny, 50 dkg sertés húsos csont, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 csokornyi lestyán, 1 fej vöröshagyma, fél karalábé, 1 fehér paprika, 20 dkg zöldbab, 5 dl tejföl, kevés citromsó, vagy citromlé, 1 marék rízs, só.
Három-négy liter vizet felforralunk, beletesszük a megmosott, kisebb darabokra vágott csirke szárnyat, és a csontos húsokat. A zöldségféléket megtisztítjuk. A sárgarépát és petrezselymet karikákra vágjuk, és alapos átmosás után a zöldbab kivételével az összest a levesbe tesszük.
Addig főzzük, míg minden átpuhul.
Ekkor adjuk hozzá a zöldbabot. Amikor az is megfőtt, beletesszük a rizst.
A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a csorba levest. Ízlés szerint sózzuk, és savanyítjuk citromsóval, citromlével, vagy ecettel.
Krumplis kisbukták
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, só, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál porcukor, 20 dkg liszt, 1 tojás. A sütéshez étolaj, a tetejére vaníliás porcukor.
A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. A tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A megfőtt krumplit áttörjük, és langyosra hűtjük. Két teáskanál sót, kevés porcukrot teszünk hozzá. Beleszórjuk a lisztet, majd az élesztős tejjel, és egy tojással összedolgozzuk. 20-25 percig, letakarva, langyos helyen kelesztjük.
A megdagadt tésztát lisztezett abroszon széthúzkodjuk, és pogácsányi darabokra szaggatjuk. Ezeket további 10 percig pihentetjük, és forró olajban, mindkét oldalukon aranyló barnára sütjük, és vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejét.
Méhkeréki palacsinta
Hozzávalók: (16 palacsintához) 1 kg liszt, 1 teáskanál só, 2 dkg élesztő, 5 dkg margarin, 3 dl étolaj, 50 dkg savanyú káposzta, köménymag, őrölt bors, só, 1 nagy csokor kapor, egy csokor kerti laboda (helyettesíthetjük spenóttal), zsenge hagymaszár, néhány zöldhagyma, 50 dkg krumpli.
Az élesztőt langyos vízben feloldjuk. A lisztben elkeverjük a sót, az élesztős vizet, a puha margarint, majd annyi langyos vízzel dagasztjuk össze, hogy laza, gyúrható tésztát kapjunk. Amikor már tálban jól kidolgoztuk, lisztezett abroszra borítjuk, és hosszú rudat formázunk belőle. Ezt nyolc cipóra osztjuk, és fél óráig pihentetjük. Amikor megkelt, egyenként laposra nyomkodjuk a cipókat, teáskanálnyi olajt teszünk rá, és kézzel széthúzzuk, mint rétestésztát. Abrosz segítségéven feltekerjük, és az így nyert rúd két végén, csiga lakban két kisebb cipót formázunk, amit újra pihentetünk.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A savanyú káposztát étolajon puhára pároljuk, közben fűszerezzük köménymaggal, és őrölt borssal.
A kaprot, és a labodát (spenótot) megmossuk, leveleire szedjük, és felaprítjuk a hagymákkal együtt. Ezt is megpároljuk olajban. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megtisztított, felkockázott krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és megtörjük. Fél deci olajt, őrölt borsot, és szükség szerint sót keverünk hozzá, és kihűtjük.
A megkelt tésztákat kis cipókra szétválasztjuk, szétsodorjuk négyzet alakúra, közepébe tölteléket halmozunk, a széleket felhajtjuk rá úgy, mint a túrós batyura, csak szorosabban, hogy a tészta jól takarjon. Kevés liszttel megszórjuk, és újra kinyújtjuk palacsintányi nagyságra. Forró, bő olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük.
Kolbászos kása
Hozzávalók: 40 dkg kukoricakása, 2 teáskanál só, 2 evőkanál sertészsír, 30 dkg füstölt kolbász, 3 evőkanál étolaj.
Lábosban kétliternyi vizet forralunk. Beleborítjuk a sót, és apránként a kukoricakását. Folytonosan kevergetve fél óra alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve félretesszük hűlni.
A füstölt kolbászt 10 centis darabokra vágjuk, és olvasztott zsírban átsütjük. Azt is kihűtjük.
Olajjal kikent őzgerincforma aljába feléig kását halmozunk, hosszában rárakjuk a kolbász darabokat, és az egészet befedjük a maradék kásával. Olajos kézzel átsimítjuk a tetejét, és teljesen kihűtjük.
Tálcára borítjuk, és felszeleteljük.
Cukorba forgatott
Hozzávalók: 1 kg liszt, 7 dl tej, 20 dkg olvasztott zsír, 30 dkg cukor, 1 teáskanál só, 5 dkg élesztő, 4 tojás sárgája, 1-2 teáskanál őrölt fahéj.
Egy deci langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, 4 evőkanál cukrot, az olvasztott zsírt, a tojások sárgáját, a felfutott élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Közben apránként adagoljuk hozzá a többi langyos tejet. Addig dagasztjuk, amíg sima lesz, és már nem ragad a kézre a kalácstészta. Ekkor letakarjuk, és langyos helyen fél óráig kelesztjük. Utána lisztezett terítőre borítjuk, széthúzzuk, először kétfelé, majd mindkét részt nyolcfelé vágjuk. Mindegyiket hosszú rudakra sodorjuk, kristálycukorba forgatjuk, majd a két végét összehajtjuk, és összecsavarjuk fonat alakúra. Készíthetjük úgy is, hogy a cukorba őrölt fahéjt keverünk, úgy még finomabb lesz a sütemény.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ott még 10 percig pihentetjük, és utána készre sütjük.
|